GELD

Zo bespaar je geld in 2022

Allereerst is het belangrijk om te kijken welke kosten voor jou van toepassingen zijn en waar je eventueel op zou kunnen besparen. Op sommige punten is het namelijk niet realistisch om erover te ‘zeuren’. Een autoverzekering is bijvoorbeeld een voorbeeld van een terugkomende kostenpost maar wel enorm belangrijk om te hebben. Kijk vooral naar de kostenposten waarbij speling mogelijk is. Je boodschappenbudget bijvoorbeeld, of het bedrag wat je per maand aan kleding uitgeeft.

Standaard aankopen

We hebben allemaal wel van die producten in huis die we continu opnieuw blijven kopen omdat we ze simpelweg dagelijks of wekelijks nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld je favoriete tandpasta zijn of een wasmiddel wat je graag gebruikt. Hoor jij bij de groep die pas een nieuwe tandpastatube gaat halen wanneer de huidige (bijna) op is? Dat kan beter! Volgens TNO heeft google het desbetreffende product eens in een reclame app naar keuze en kijk waar het product op dat moment in de aanbieding is. Is er een goede deal beschikbaar? Koop dan eens twaalf tubes in plaats van één tube. Zo zit je voorlopig niet meer zonder (handig!) en betaal je niet maandelijks de hoofdprijs omdat er op dat moment toevallig geen actie actief is.

De waarde van geld en tijd

Wanneer je een mooi product tegenkom zou je het liefst direct op ‘nu kopen’ klikken. Toch moet je tegenwoordig proberen daar wat verstandiger mee om te gaan. Wat hierbij helpt is net even wat langer stilstaan bij de prijs van het product en hoelang je daar daadwerkelijk voor hebt moeten werken. Waarschijnlijk ben je aan het einde van de maand erg blij met je salaris en ben je er trots op dat je hier de hele maand lang hard voor gewerkt hebt. Dan moet je deze euro’s toch ook besteden aan spullen of activiteiten waar je enorm blij van wordt en die hun prijs dus ook volledig waard zijn? Precies!

Boodschappen

Kijk jij nergens naar wanneer je boodschappen doet? Dan daag ik je uit om eens naar je bankrekening te kijken en de namen van je favoriete supermarkten in te typen. Je schrikt je dan waarschijnlijk kapot wanneer je ziet hoeveel geld er maandelijks naar de kostenpost ‘boodschappen’ gaat. En er zijn zoveel manieren om dit bedrag te verlagen! Denk hierbij aan het maken van weekmenu’s, goedkopere recepten koken die je gemakkelijk op Pinterest kunt vinden, vaker letten op acties, samen eten en ga zo maar door. Voor je het weet geef jij elke maand tweehonderd euro minder uit aan je boodschappen.