Lifestyle

Voordat je je baan opzegt, stel je jezelf deze vragen

Neem, voor je een grote stap zet, even de tijd om je huidige situatie te beoordelen.
Om een aantal redenen heeft het bijna twee jaar leven tijdens een wereldwijde pandemie veel mensen ertoe gebracht hun levenskeuzes te heroverwegen – ook hun huidige baan. Dit zijn niet noodzakelijk allemaal mensen die op zoek zijn naar een andere loopbaan, of om te volgen wat ze als hun “ware roeping” zien. Het gaat ook om mensen die nu beseffen dat ze extra (realistische) arbeidsmogelijkheden hebben, en dat overstappen hun levenskwaliteit zou kunnen verbeteren. Stel jezelf, voor je je ontslag indient, deze vragen om je huidige werksituatie te helpen beoordelen.

Word ik eerlijk voor mijn werk gecompenseerd?


Nieuwkomers in de witteboorden beroepsbevolking (vooral vrouwen) wordt verteld dat ze “moeten weten wat ze waard zijn” en er om moeten vragen. Maar als het gaat om mensen in de dienstverlenende sector, of andere uurloners, is de verwachting dat je je mond moet houden en dankbaar moet zijn dat je überhaupt werk hebt – zelfs als je werk arbeidsintensief is en met reële veiligheidsrisico’s gepaard gaat. Denk behalve aan salaris ook na of je huidige baan andere vormen van compensatie biedt, zoals een ziektekostenverzekering of betaalde vrije tijd.

Is werk de belangrijkste bron van mijn stress?


Veel dingen kunnen onze geestelijke gezondheid beïnvloeden, ook ons werk. Maar als dat niet het geval is, en de meeste bedreigingen voor je mentale welzijn van buiten het werk komen, dan zal ontslag nemen je stressniveau waarschijnlijk niet verbeteren. Als je werk echter de hoofdoorzaak van je stress is, en bijna elk aspect van je leven negatief beïnvloedt (d.w.z. je vermogen om te slapen en gezond te eten, je relaties, enz.), is het waarschijnlijk tijd om iets anders te zoeken.

Is mijn werklast haalbaar?


Banen kunnen sterk variëren wat betreft de werklast en het halen van bepaalde doelstellingen – of het nu gaat om verkoopcijfers, doelstellingen voor websiteverkeer, of het aantal telefoontjes dat de klantenservice op een dag beantwoordt. Bedenk of je wat er nu op je bordje ligt zowel nu als over een langere periode realistisch aankunt.

Zijn er manieren om mijn huidige baan beter te maken?


Als je op het punt bent gekomen dat je overweegt ontslag te nemen, is de kans groot dat je al met je manager gesproken hebt over de vraag of er iets gedaan kan worden aan de aspecten van je baan die niet goed gaan. (Zo niet, begin daar dan mee, als dat een optie is) Er is geen regel die zegt dat je moet wachten tot je werkgever de mogelijkheid van een promotie, loonsverhoging, of een flexibeler rooster ter sprake brengt, bijvoorbeeld.

Als je probleem met de algemene werkcultuur te maken heeft, is dat niet echt iets wat je kunt oplossen. Maar als je er voor open staat bij het bedrijf te blijven als je bijvoorbeeld de helft van de tijd op afstand kunt werken, is het de moeite waard ernaar te vragen.

Hoe zal ik dingen betalen nadat ik gestopt ben?


Nu naar schatting 56% van de Amerikanen van loonstrook tot loonstrook leeft, is het van cruciaal belang na te denken over hoe je financiële situatie zou zijn als je je baan zou opzeggen. Heb je spaargeld? Zo ja, hoeveel maanden kun je zonder een vaste bron van inkomsten? Heb je een andere baan op het oog? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken voor je je ontslag indient.