Updevelop

Een gehoorapparaat voor elke vorm van gehoorverlies

Achter het oor

Er bestaan verschillende soorten gehoorapparaten. Deze verschillen zowel in grootte als in vorm en functionaliteit. Gehoorapparaten kunnen zowel achter als in het oor geplaatst worden.
De zogenaamde ´achter het oor´-toestellen (AHO) komen het meest voor. Hierbij wordt het gehoorapparaat op zich achter je oor geplaatst. Via een doorzichtig buisje zal dit toestel vervolgens met een oorstukje in de gehoorgang verbonden worden. Het grote voordeel van een AHO is dat het kleine apparaten zijn die je eenvoudig kan bedienen en onderhouden. Bovendien zijn het krachtige gehoortoestellen die de meeste gehoorproblemen verhelpen. Ze zijn dan ook geschikt voor gebruikers met ernstige gehoorschade.

In het oor


In tegenstelling tot de AHO-toestellen, zijn de ‘in het oor’-toestellen (IHO) discreter en onopvallender. Technisch gezien zijn ze echter minder sterk en worden dan ook bij minder ernstige gehoorschade gebruikt. Bij deze techniek wordt er een speaker in de gehoorgang geplaatst. Dit kan zowel een klein toestel zijn dat je bijna niet zal zien als een grotere variant die in de buitenste kom van je oor past. Omdat het apparaat in je gehoorgang geplaatst wordt, is de pasvorm van een IHO-toestel erg belangrijk. Ze worden dan ook meestal op maat gemaakt, zodat een optimale geluidkwaliteit en comfort verzekerd wordt.

Implantaten

Tenslotte kan het gehoorapparaat ook geïmplanteerd worden. Hierbij kan je kiezen uit een conchleair implantaat (CI), een botverankerd toestel of een volledig implanteerbaar hoorapparaat. Een CI bootst het gehoorsysteem van goedhorende mensen bijna volledig na. Hierdoor kunnen zeer slechthorenden of zelfs dove mensen weer iets horen. Een botverankerd hoortoestel wordt dan weer gebruikt bij mensen die geen andere gehoorapparaten kunnen verdragen. Dit toestel zal het geluid via trillingen overbrengen. Een volledige implanteerbaar gehoortoestel moet tenslotte steeds operatief ingebracht worden. Ze zijn geschikt voor alle vormen van gehoorverlies en worden met een afstandsbediening bediend.

Ook al vind je hoortoestellen in alle vormen en maten, is het natuurlijk beter om gehoorschade te beperken. Het is dan ook slim om regelmatig een gehoortest uit te voeren. Zo zal je de kleinste gehoorbeschadiging meteen opmerken en zal je, mits goede zorgen, niet meteen een gehoortoestel nodig hebben!